- Anasayfa
- LEARN4SEA

LEARN4SEA
Spesifik hedef: RSO2.7: Kentsel alanlar da dahil olmak üzere doğanın, biyoçeşitliliğin ve yeşil altyapının korunması ve muhafaza edilmesinin geliştirilmesi ve her türlü kirliliğin azaltılması.
Proje süresi: Haziran 2024 – Ağustos 2026
Toplam proje bütçesi: 823.980,84 EUR
Interreg Fonları/ AB fonları: 741.582,75 EUR
Ortaklar:
- Romanya Denizcilik Eğitim Merkezi Romanya (RO) CERONAV- Lider Ortak
- Karadeniz – Tuna Araştırma ve Geliştirme Derneği Bulgaristan (BG) BDCA
- LEPL – Ulusal Çevre Ajansı Gürcistan (GE) NEA
- Piri Reis Üniversitesi Türkiye (TR) PRU
- Shabla Belediyesi Bulgaristan (BG) SM
Projeye özgü hedef: Proje süresi boyunca Karadeniz Havzası bölgelerindeki kıyı alanları ve liman şehirlerine odaklanarak, toplumların çevre dostu davranışlarının artmasına ve kirliliğin azalmasına yol açan farkındalığın artırılması ve yerel yönetimlerin vatandaşları çeşitli eğitim düzeylerinde eğitme ve yetiştirme kapasitelerinin güçlendirilmesi.
LEARN4SEA faaliyetleri:
- Karadeniz Havzasında çevrenin korunması ve kirliliğin azaltılmasına yönelik eylemler için web portalı üzerinden birbirine bağlı ve donanımlı bir Çevresel Bilgi Merkezleri/ÇEM’ler ağının tasarlanması ve kurulması.
- Farkındalığı artırmaya yönelik müteakip eylemler için su ve hava kalitesi parametrelerinin ölçümlerinin organize edilmesi.
- Toplanan verilerin analizini takiben hava ve su kalitesi değerlendirmesi için yenilikçi bir metodolojinin sunulması ve pilot uygulamasının yapılması.
- Hedef grupların farkındalığının artırılması için tanıtım ve yenilikçi eğitim materyallerinin hazırlanması.
- Çoklu eğitim seviyelerinde gayri resmi eğitim.
- Karadeniz Havzası bölgelerindeki vatandaşların davranışlarının değiştirilmesi için tanıtım ve bilinçlendirme kampanyaları.
- Çevrenin daha iyi korunması ve kirliliğin azaltılması için girişimler ve düzenlemeler oluşturmak üzere yetkililer arasında bir işbirliği mekanizması oluşturulması.
Proje Sonuçları:
- Çevre uzmanları için yenilikçi bir metodoloji, kirliliğin azaltılması için yerel girişimler oluştururken yerel/bölgesel yetkililerin danışma kurulları tarafından ele alınmak üzere proje ortakları tarafından ortaklaşa geliştirilecektir. Metodoloji, mevcut resmi verileri tamamlamak için konsorsiyum tarafından yürütülen hava ve su kalitesi ölçümlerinin analizine dayanacak, ortakların uzmanlığından, öğrenilen bilgi ve derslerden ve proje ortakları tarafından daha önce uygulanan AB ortak finansmanlı projelerde (Interreg fonları) tedarik edilen ekipmanlardan yararlanacaktır.
- Çevresel Bilgi Merkezleri (Environmental Information Centres/ EICs), Karadeniz Havzası bölgelerinde resmi olmayan bir eğitim dijital platformunun eksikliğine bir çözüm olarak oluşturulacaktır. Veritabanı sadece projede geliştirilen tüm bilgi ve materyalleri sunmakla kalmayacak, aynı zamanda 4 katılımcı ülkenin farklı yerlerine yerleştirilen sensörlerden toplanan gerçek zamanlı verileri görüntülemek için de kullanılacaktır.
Bu tür bir fiziksel merkez, mevcut konsorsiyumdaki ortaklardan ikisi tarafından uygulanan GREEN DANUBE projesinde geliştirilen ve bölgelerdeki gerçek ihtiyaçlara uyarlanan bir konsepte dayalı olarak her ortak kuruluşta yer alacaktır.
- Çevrenin korunması ve kirliliğin azaltılması için en iyi uygulama örnekleri ve yerel girişimler de dahil olmak üzere, karar vericiler ile gerçek topluluklar arasındaki boşluğa bir çözüm olarak bir işbirliği mekanizmasının kurulmasına yönelik kılavuz ilkeler. Tüm proje ortakları tarafından yenilikçi (Sanal Gerçeklik) eğitim materyallerinin yanı sıra özelleştirilmiş bilgiler kullanılarak bir dizi tanıtım ve farkındalık artırma eylemi gerçekleştirilecektir. Farklı seviyelerdeki genel halka (çocuklar, gençler, yetişkinler), çevre alanındaki profesyonellere ve karar vericilere etkin bir şekilde ulaşmak için ortaklaşa geliştirilen materyaller.
İletişim bilgileri:
Lider Ortak: CERONAV – Romanya Denizcilik Eğitim Merkezi, Köstence, Romanya;
Web sitesi: www.ceronav.ro;
İletişim kurulacak kişi: Bayan Mihaela Vintila, Telefon: +40.241.639 595/ext. 1117, E-posta: mihaelavintila@ceronav.ro.